PROGRAM BIMBINGAN
SUPAYA ANDA NAMPAK
POTENSI DAN HALA TUJU
PERNIAGAAN YANG DIUSAHAKAN


Ramai dalam dilema..

Modal Pusingan hampir kehabisan...

Mampu keluarkan produk tapi tidak tahu nak pasarkan dimana....

Niaga sekian lama tapi ditakok yang sama...

Ramai tercari bantuan dari agensi kerajaan tapi tidak tahu prosudernya...

Ramai akui tahu berniaga

tapi hakikatnya....
GAGAL URUSKAN PERNIAGAAN


Mengapa itu terjadi??

Ini kerana jika berniaga bersendirian dan tidak cukup ilmu dan mendapat info terkini...

Ramai lakukan kesilapan tanpa disedari...

Kesilapan ini jika tidak diperbetulkan maka perniagaan anda lambat berkembang.


Ramai tidak sedar lakukan kesilapan dalam bisnes.

Ini kerana tiada siapa yang memaklumkan kecuali mereka yang selalu hadiri seminar dan kursus.


Nak tahu apa kesilapan anda?



ILMU PENGETAHUAN
&
INFO TERKINI
PENTING DALAM BISNES


Tahukah anda ?

Kerajaan telah menyediakan pelbagai bantuan seperti pinjaman dan geran untuk membantu usahawan.

Mari kami tunjukkan perkara yang sepatutnya anda kena tahu dan ambil tindakan.

1. JENAMA /BRAND PRODUK

Sudahkah anda mendaftar atau buat trademark?

2. PRODUK DAH DAPAT PERSIJILAN?

Produk sekurang-kurangnya mendapat sijil MeSTI

3. SYARIKAT ANDA DAH DAFTAR DENGAN AGENSI KERAJAAN UNTUK DAPAT BANTUAN SEPERTI GERAN?

Kerajaan telah sediakan pelbagai bantuan melalui agensi untuk membantu usahawan seperti:-
1. GERAN TRADEMARK
2. GERAN MESIN & PERALATAN
3. GERAN PERSIJILAN
4. GERAN PACKAGING
5. GERAN PROMOSI DAN PENGIKLANAN
6. GERAN PEMBANGUNAN PEMASARAN
7. PELBAGAI GERAN LAGI

Kami sedia beri bimbingan
dan tunjuk ajar menerusi seminar setiap minggu diseluruh Malaysia.

Yuran PERCUMA
Kepada mereka yang menjadi ahli baru.

T&C

Pengasas
dan Ketua Pembimbing

 Saya selaku pengasas program ini akan bersama coach lain sedia membimbing anda mengikut bidang perniagaan anda.

Ilmu dan pengalaman saya sebagai bekas  penyelidik pembangunan usahawan di UIAM boleh membantu anda.

Saya juga menjadi wakil Malaysia sebagai VIP Delegation di expo perdagangan Antarabangsa seperti Turki, Croatia, United Kingdom, Russia dll.

PERJUANGAN SAYA UNTUK MEMBANTU USAHAWAN DAN PENIAGA BUMIPUTERA

Saya telah bergerakan aaktif sejak 2009 hingga mendapat perhatian Menteri dan kerajaan.

Saya berhasrat untuk menghimpunkan usahawan dan peniaga dibawah SMELIN @ SME BUSINESS CENTRE & NETWORKING dan menjadi sebuah komuniti yang besar.


sijil

Disenarai sebagai Mentor usahawan

Dipilih sebagai panel pra-bajet

RAHSIA KEJAYAAN

Ikut kata nasehat pembimbing.
Rebut peluang, buat tanpa fikirkan kegagalan dan percaya usaha tangga kejayaan.


Beliau usahawan bimbingan saya dari 2008 hingga kini

118654236_3656425827709790_1474763860459439560_o

RAMAI USAHAWAN
DALAM DILEMA
Dari Dulu hingga Kini

​Mampu keluarkan

produk bermutu tetapi tidak tahu nak pasarkan dimana....

Tidak tahu

Agensi kerajaan mana yang boleh bantu untuk kembangkan perniagaan..

Produk ada

Ada permintaan tetapi anda hadapi masalah modal pusingan

Kami tunjukkan

Agensi kerajaan mana yang boleh bantu anda untuk kembangkan perniagaan.

Kami sedia bantu

Tunjukkan hala tuju dan potensi perniagaan yang anda jalankan

Kami bantu tingkatkan

Mutu pengeluaran dan pembukusan produk

Kami tunjukkan

bagaimana untuk pasarkan produk ke pasaran tempatan dan antarabangsa malah kami akan bawa anda bersama usahawan lain mempromosikan produk dibawah pavilion SME BUSINESS CENTRE

KOMUNITI USAHAWAN SMELINK

Satu Hati, Satu Wawasan dan Saling Bantu

TEMPAT BERNIAGA

Kami mencari tempat untuk anda berniaga di IPTA/IPTS dan Event kerajaan dan swasta diseluruh Malaysia.

PERALATAN NIAGA

Kami berikan bantuan niaga sehingga RM3000 untuk anda beli peralatan niaga
PERSEDIAAN DIRI..
Anda pasti ingin berjaya dalam bisnes tetapi sejauhmana anda merancang untuk berjaya?
Anda harus percaya pada diri dan produk yang anda usahakan

CHECK LIST

SSM Bila tamat tempoh?
Dah baharui?
Syarikat anda dah daftar dengan agensi kerajaan?
Daftarlah kerana banyak bantuan disediakan
Jenama produk anda dah daftar Trademark?
Ingat!! selagi anda tidak daftarkan, jenama itu bukan milik anda
Sijil ini penting supaya pengguna yakin untuk mengguna produk anda
Daftar percuma saja
Jika produk anda miliki sijil halal maka pasaran sangat luas
Ingat !! proses pengeluaran produk dirumah tidak boleh mendapat sijil halal
Anda boleh guna logo ini tetapi harus mendaftar dengan KPDNHEP
Guna pakai logo tanpa kebenaran satu kesalahan

PEMBANGUNAN PRODUK

Apa anda tulis di packaging produk bahagian hadapan?
Apa anda tulis di packaging bahagian belakang?
Produk anda telah ada nutrition fact?
 
Produk anda telah ada Barcode?

PENTINGNYA DAFTAR DENGAN AGENSI KERAJAAN

https://facebook.com/sitiroziah.adam

Hai gais,
Hari ini saya nak share. Saya nak jenis orang yang suka daftar dan rajin pergi program agensi kerajaan. Tanya lah kawan2 yang mengenali saya. Saya lah usahawan Mara, Risda, HDC, Matrade, Fama, MOA, Hijrah, Upens, Invest Selangor dan sewaktu dengan nya. Semua agensi saya join.
Nak tahu apa kelebihannya?
1. Bukan setakat daftar ya. Saya ni jenis rajin join program yang agensi anjurkan. Muka saya di mana2.
2. Jadi mereka nampak kesungguhan saya untuk belajar mencari ilmu dan mahu dapat bantuan daripada mereka.
3. Maka apabila ada program yang mereka anjurkan. Saya akan sentiasa dapat first hand info samada dia orang call atau melalui email.
4. Alhamdulillah, rezeki packaging baru vco flavours banyak agensi kerajaan yang memilih saya saya sebagai student mereka.Rezeki saya dan syarikat saya.
5. Baru2 saya berjumpa dengan jutawan produk F& B minggu lepas. Mereka share dengan saya kesilapan mereka ialah mereka tak pernah daftar atau melalui program agensi kerajaan selama 10 tahun. Sales mereka memang juta2 lah.
Jadi bila sekarang mereka jumpa, agensi kerajaan kata balik, kau orang dah besar, boleh je pinjam bank, bagi jelah chance usahawan yang masih kecil. Tapi saya tahu je ramai usahawan2 berjaya dan sales juta, masih bernaung di bawah agensi kerajaan.
6. Bila jumpa dengan agensi kerajaan tu pastikan lah, dokumen syarikat lengkap, maknanya akaun syarikat up to date. Ada SSM, ada lesen PBT, daftar LHDN, lagi baik kalau ada premis, baru lah mereka senyum nak bantu. Jangan datang dengan air liur. Jangan salahkan mereka bila mereka tak bantu. Bantu diri dulu.
7. Moral of story : Daftar dan ikutilah program dengan agensi kerajaan masa bisnes masih kecil. Mereka akan bimbing kita sampai besar. Tak caya tanya lah otai2 dalam bisnes. Geran dan dana bantuan mereka kiri kanan depan belakang. Saya belajar dari mereka.
 


JOM ke klinik usahawan, luahkan permasalahan anda dalam bisnes..

Masalah dalam bisnes kadangkala suami/isteri malah saudara-mara tidak boleh bantu kecuali mereka yang terlibat dalam bisnes. 
Kami sedia dengar kemudian kita rancang ke arah memajukan perniagaan anda.
 
Mari Kita berusaha bersama-sama, Insha Allah ianya akan berjaya
 
 

KEJAYAAN MEMBIMBING USAHAWAN

EVENT TEMPATAN

EVENT ANTARABANGSA

KOMEN USAHAWAN TENTANG KAMI

KAMI BANTU CARIKAN PASARAN PRODUK

PROGRAM PENGIKLANAN DI TV

Tahukah anda, kerajaan telah sediakan
GERAN PENGIKLANAN DI TV HIJRAH 30K

YURAN PENYERTAAN

SEMINAR YANG WAJAR ANDA SERTAI SELEPAS PKP

1. KLINIK USAHAWAN

2. PENGENDALI PENYEDIAAN MAKANAN

3. PEMOHONAN SIJIL MeSTI

4. PERMOHONAN SIJIL HALAL

5. PENAMBAH BAIK MUTU PRODUK

6. PENINGKATAN PEMBUNGKUSAN PRODUK

7. PERAKAUAN SYARIKAT

8. KERTAS RANCANGAN PERNIAGAAN

9. PENGIRAAN KOS DAN KETETAPAN HARGA

10. PERANCANGAN PROMOSI PRODUK

KELENDER EVENT

Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
September
September
1
2
3
  • The World Halal Expo
    09:00 -17:00
    2019.10.03-2019.10.05

    Assalamualaikum & Salam Sejahtera…

    PPIPBM ingin menjemput ahli-ahli PPIPBM/ usahawan Bumiputera mengambil bahagian dalam Malaysia Mini Pavilion bersempena Volga Investment Summit & World Halal Day 2019 bertempat di Kuibyshev Square, Samara, Rusia pada 3 hingga 5 Oktober 2019.
    ___________________________
    The World Halal Expo is a three-day International Halal Trade & Tourism exhibition for the Global Halal industry to meet the key players of OIC, GCC, EU and Asia specific Halal market, providing a comprehensive business platform to connect the trade & industry with the trillion dollars Global Halal market.

    We invite you to showcase your Halal products & services at the heart of Central Asia. A high impact business platform to look at the lucrative business opportunities that the global halal market presence and cater to the needs of the halal producers, traders and business leaders looking to expand their business globally.
    _____________________________
    Sektor Terlibat:
    📌Halal Food Halal 📌Non- Food 📌Halal Services
    📌Halal Travel,Tourism & Hospitaliy Services

    Kos penyertaan adalah seperti berikut :
    Pakej Penyertaan RM 6,900.00 merangkumi Yuran Penyertaan, Booth pameran dan Penginapan 4H3M.

    Kos penyertaan program ini layak untuk dituntut di bawah Market Development Grant (MDG), MATRADE sekiranya syarikat memenuhi syarat-syarat permohonan MDG dengan jumlah maksimum RM15,000 (Ringgit Malaysia : Lima Belas Ribu Sahaja).

    Bagi melayakkan syarikat tuan/puan membuat tuntutan Market Development Grant (MDG), syarikat perlu mematuhi garis panduan yang ditetapkan oleh pihak MATRADE.

    Sila rujuk garis panduan MDG:

    http://www.matrade.gov.my/en/malaysian-exporters/services-for-exporters/exporters-development/market-development-grant-mdg

    Sekiranya memerlukan penerangan lanjut, boleh menghubungi Sekretariat PPIPBM – (03-62032727 / 011-23123750).
    Terima kasih.
    ADMIN PPIPBM

  • World Halal Day Russia
    09:00 -17:00
    2019.10.03-2019.10.05
    Samaran, russia

    No additional detail for this event.

4
  • HOMECOMING CARNIVAL FSSR 2019
    09:00 -22:00
    2019.10.04-2019.10.06

    *LAST CALL*
    *LAST CALL*

    📣📣 *HOMECOMING CARNIVAL FSSR 2019*📣📣
    .
    *JULUNG- KALINYA DIADAKAN* Kami dari kelab grafik dan multimedia serta kerjasama alumni FSSR UiTM selangor akan mengadakan karnival dan jualan..

    🎪Kepada vendor🎪 *MAKANAN, MINUMAN, CRAFT, BARANG KERING DAN PAMERAN ART * yang berminat untuk berniaga di SINI sgt dialukan. *FESTIVAL TERBESAR DI FSSR UiTM PUNCAK ALAM*
    .
    📆 *4 – 6 October 2019*
    ⏱ *16.00PM – 12.00AM*
    📝 *perkarangan parking fakulti FSSR UiTM Cawangan Puncak Alam*
    .
    *HARGA TAPAK*

    *F&B* – RM650
    *Craft* – RM450
    *Barang2 kering* – RM550
    *Foodtruck* – RM450
    *Deposit lock tapak*
    RM250

    *Balance bayaran*
    Sewaktu hari kejadian

    .
    *AKTIVITI SEPANJANG CARNIVAL*

    🖍Pameran Art
    🖍Hari terbuka FSSR
    🖍Persembahan Akustik
    🖍Man VS Food
    🖍Foodstall/foodtruck
    🖍Persembahan artis
    🖍Pertandingan Fashion
    🖍Grafik Competition
    🖍E-sport tournament
    *dan banyak lagi aktiviti menarik…*

    Karnival akan melibat pelajar Art dari cawangan *UiTM selangor* dan *cawangan UiTM puncak perdana.*

    *LOT ADALAH TERHAD*

    📌Kepada yang berminat bolehlah menghubungi nombor tertera dibawah:
    📞 0182032737 *Hanis*
    📞 0172190313 *Amirul*

    Terima kasih

5
6
7
8
9
10
11
12
  • 09:00 -17:00
    2019.10.12-2019.10.14

    *Agriculture Expo*
    Tarikh: 12-13 Oct 2019
    Lokasi: Nanning,China

    -Harga booth (9sqm)
    RM 4,500
    – Hotel 3H2M utk 2 orang disediakan

    *Untuk Trade Visitor*
    Fees – RM 600/company
    Hotel 3H2M untuk 2 orang disediakan

    *Tidak termasuk:*
    Tiket penerbangan

    Berminat hubungi:
    Rozali 014-6119611

13
14
15
  • Kursus Simple Accounting Program For Small Business
    08:00 -10:00
    2019.10.15-2019.10.17

    MARA Sepang akan menganjurkan kursus sepertimana berikut:-

    Kursus Simple Accounting Program For Small Business ‘ merupakan kursus dalam membantu memberi pendedahan kepada aktiviti urusniaga dunia sebenar di samping memahami dan mengetahui proses perniagaan secara menyeluruh.

    🗒 Topik-topik kursus
    Penggunaan dokumen perniagaan yang betul
    Penghasilan laporan kewangan
    Penggunaan aplikasi teknologi dalam penghasilan laporan kewangan
    Taklimat kemudahan MARA

    SYARAT KHUSUS:-
    👨🏻‍💻👩🏻‍💻👨🏼‍💼🧕🏻usahawan yang telah menjalankan perniagaan lebih dari setahun dalam pelbagai industri

    🗓: 15-17 OKTOBER 2019

    🏢: SERI BAYU RESORT, BAGAN LALANG

     Bayaran adalah RM100 untuk 3 hari tempoh kursus (kelas akan juga dijalankan pada waktu malam).

     Penginapan, Makan & Minum Peserta Disediakan 🏬🍚🍧🥤🍮

    Bagaimana untuk mendaftar??🤔🤔🤔

    Pendaftaran dan bayaran boleh dibuat di mana-mana Pejabat MARA Daerah Selangor yang terdekat

    Info Lanjut 📲 :
    MARA Daerah Sepang:
    03-87053954/ 019-6757110

    FB:
    PEJABAT MARA NEGERI SELANGOR

    MARA Sepang

    📍JANGAN TUNGGU LAGI UNTUK BERDAFTAR….TEMPAT ADALAH TERHAD.

16
17
18
  • PESTA KONVOKESYEN UMK KALI KE-9✨
    08:00 -23:00
    2019.10.18-2019.10.21

    ✨PESTA KONVOKESYEN UMK KALI KE-9✨

    ✔️JULUNG-JULUNG KALINYA DIADAKAN DI UMK BACHOK

    PESKOUMK’9 akan menemui anda di UMK Bachok pada bulan Oktober nanti!!!!
    Ayuh kunjungi PESTA KONVOKESYEN UMK KALI KE-9 bersama teman-teman dan keluarga tersayang.

    📌Lokasi: Tapak Pesta PESKOUMK’9 (sebelah dewan besar UMK Bachok)

    📆Tarikh : 18-21 Oktober 2019 (4hari)

    ⏰Masa : 8:00 pagi – 11:00 malam

    🎉PELBAGAI AKTIVITI MENARIK AKAN DIADAKAN🎊

    📍SETIAP HARI🎉(JUMAAT – ISNIN)
    *Derma darah
    *Mini zoo
    *Pesta Lampu
    *Haunted house
    *Gerai jualan

    📍JUMAAT (18/10/2019)🎉
    * Zumbathon
    *Jihad for Education
    *Pertandingan Seni Suara Murai Batu
    *Malam Perasmian & Malam menghayati Islam

    📍SABTU ( 19/10/2019)🎉
    *Pesko Ride
    *Pertandingan Seni Suara Ayam Sorak
    *E-sport Gaming (Pubg, ML & PES)
    *Pertandingan Memancing
    *Muay Thai Open Fighter
    *Gelombang Citra Warna

    📍AHAD (20/10/2019)🎉
    *Run for Humanity
    *Beauty Step by Nurraysa
    *Muay Thai Open Fighter
    *Concert Night with The Star

    📍ISNIN (21/10/2019)🎉
    *The Rising Star
    *Malam penutupan

    Dan pelbagai lagi acara menarik menanti semua yang hadir!

    📣JOM LIKE, SHARE & TAG KAWAN DAN KELUARGA ANDA

    Sebarang pertanyaan sila hubungi:

    011-36593386 (Fit)
    019-4622678 (Jiha)

    #peskosyokwey
    #peskoumk9
    #binalegasiumk
    #oneumkonedream
    #viralkelantan
    #kelantan

    @zalimansauli
    @hepaumk
    @officialumk
    @mppumk_rasmi

19
20
21
22
23
24
  • 09:00 -23:00
    2019.10.24-2019.10.27

    🚩 Akan Datang….!!

    🔻KEDAH HALAL FESTIVAL 2019🔻
    🗓24 Hingga 27 Oktober 2019

    📍Perkarangan Amanjaya Mall, Sungai Petani, Kedah Darul Aman.

    Jumpa anda di sana !!

    📝Pelbagai Aktiviti Keusahawanan Dan Acara Menarik Menanti Anda!!

    📝Pameran Serta Jualan Produk Dan Perkhidmatan HALAL TERBESAR Di Negeri Kedah Darul Aman.

    #KEDAHHALALFEST

25
26
27
28
29
30
31
November
November




Ayuh sertai komuniti kami
Kita boleh saling bantu

RAKAN KERJASAMA

Scroll to top