Cek Senarai Bagaimana Dapatkan Pengurangan Cukai 2020!

Sebagai rakyat Malaysia, pemfailan cukai pendapatan juga merupakan tanggungjawab rakyat!
Dari bulan Mac 2020, warga negara perlu mula melaporkan pendapatan mereka untuk tahun 2019!

Kerajaan menyediakan pelbagai jenis cukai yang boleh ditolak setiap tahun. Sekiranya anda memanfaatkan Potongan Cukai ini, anda mungkin dapat mengurangkan jumlah cukai yang perlu anda bayar!

Meh Casey tunjukkan untuk pemotongan dan pengecualian cukai 2020 untuk anda! Jika anda membelanjakan wang anda pada tahun 2019 seperti yang disenaraikan, anda akan dapat potongan cukai!

Potongan cukai pendapatan peribadi pada tahun 2020

👉 Perbelanjaan rawatan perubatan, keperluan khas dan penjaga untuk ibu bapa (Keadaan kesihatan disahkan oleh pengamal perubatan) ATAU
perbelanjaan Ibu dan Bapa Terhad 1,500 bagi hanya seorang ibu
Terhad 1,500 bagi hanya seorang bapa ini hanya boleh di potong untuk salah satu sahaja.

👉 Bukan itu sahaja sumbangan tunai peribadi ~ untuk aktiviti amal, sukan dan projek kebangsaan boleh mendapat rebat cukai sebanyak 10% (sebelum ini hanya 7%)! Ini untuk memperkukuh dan memupuk budaya sumbangan rakyat Malaysia!

👉 Begitu juga, untuk menggalakkan lebih banyak wanita kembali ke tempat kerja, pengecualian cukai pendapatan untuk kembali wanita ke tempat kerja telah dilanjutkan dari 4 hingga 2023!

Kalau anda berbelanja semua senarai diatas, mesti simpan resit, kalau tak anda tak dapat pengurangan tax!

Tidak kira sama ada anda bekerja atau menjalankan perniagaan, yang paling penting ialah “melaporkan cukai” dan “membayar cukai”! Oleh itu, anda perlu memberi perhatian ~

Mulai 1 Mac, anda perlu melaporkan cukai pendapatan untuk pendapatan anda pada 2019!

Jadi bagaimana anda memfailkan cukai? Jangan takut, jangan takut ~ Casey akan tunjuk macam mana nak failkan dalam talian! Siapa yang nak buat sendiri mesti tengok ni!

cara untuk failkan pulangan cukai anda secara dalam talian
1. Log Masuk ke Link URL yang telah disediakan.
Website> http://daftarindividu.hasil.gov.my/dafsgjpnvdprd.php

2. Setelah lengkap maklumat peribadi anda, anda perlu memuat naik Ic! And boleh menggunakan printer untuk scan atau guna phone untuk ambil gambar!

3. Selepas Ic berjaya di muat naik, No.PErmohonan income tax peribadi akan keluar di website! Mesti catat No.Permohonan anda!

4. 3 Hari selepas dapat No.Permohonan, anda perlu guna No.Permohonan untuk log masuk ke website untuk cek status! Dapatkan No. Pin e-Filing dan No. Rujukan!
Website> http://edaftar.hasil.gov.my/info.php/

5. Setelah mendapatkan No Pin e-Filing dan No. Rujukan, klik URL berikut untuk log masuk ke halaman cukai pendapatan! Pilih Masuk pertama kali!
Laman Web> https://ez.hasil.gov.my/CI

6. Pilih Borang untuk memfailkan pulangan cukai anda berdasarkan sumber pendapatan:
➡ e-BE = orang yang bekerja
➡ e-B = bekerja sendiri (ahli perniagaan)

7. Isi borang e-Borang anda! Isi semua maklumat yang diperlukan mengikut perkara ini!

Sebaik sahaja anda telah mengisi semua potongan dan diskaun, sistem akan secara automatik mengira cukai anda dan anda akan mengetahui jika anda mempunyai baki atau lebihan cukai pendapatan! Jadi anda mesti pastikan semua maklumat betul!

Itu sahaja! Adakah ia mudah dan cepat?

Anda mungkin terasa sedikit leceh pada mulanya, tetapi ia akan mudah selepas biasa! Pemfailan cukai dalam talian yang sangat cekap, yang sangat memudahkan semua pembayar cukai! Jadi sangat disyorkan untuk anda buat sendiri penfailan cukai!

Jom kongsikan kepada keluarga dan kawan-kawan! Ini adalah tanggungjawab anda untuk melaporkan cukai pendapatan! Jom jadi rakyat yang baik dan bertanggungjawab kepada negara!

* Gambar adalah untuk rujukan sahaja
* Tertakluk kepada terma & syarat
* Semua maklumat diambil dari Internet, dan laman web kerajaan adalah yang paling tepat

Cek Senarai Bagaimana Dapatkan Pengurangan Cukai 2020!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top